CELÝ DEN V PLZEŇSKÉM KRAJI

Společně s dalšími poslanci za KDU-ČSL jsem strávil celou středu 25. května v Plzeňském kraji. A stálo to opravdu za to. Byli jsme rozděleni na více skupin a tím navštívili i více míst. Já ráno začal v rodinném centru Na Schodech, kde provozují i dvě dětské skupiny. Podpora dětských skupin je v situaci nedostatku míst v mateřských školách klíčová. Následovala návštěva Masarykovy ZŠ a pro mě velmi inspirativní debata s panem ředitelem Herrmannem i mojí kolegyní Ivanou Bartošovou. Diskutovali jsme o roli asistenta pedagoga a rozumné inkluzi, o kapacitě škol i podpoře pomáhajících profesi ve školách jako jsou sociální pedagogové, logopedi apod. Mateřské centrum Uzlík je projektem úžasných nadšených maminek, které neváhaly vytvořit programy pro rodiče s dětmi, stejně jako uspořádat festival rodiny v Plzni se sdílením organizaci, které se rodině věnuji. A tématem byly i složitosti se založením dětské skupiny. Smekám klobouk před jejich aktivitami a zapálením.

Pracovní oběd byl prostorem pro debatu s vedením místní KDU-ČSL. V Plzni půjdeme do komunálních voleb v koalici SPOLU, a to jak na magistrát tak v obvodech. Pro Plzeň určitě cesta, jak posílit i naši vlastní značku a pomoci posunout Plzeň dál i v tématech podpory rodiny, sociální oblasti a dalších.

A nezapomněli jsme ani na seniory. Diecézní charita Plzeň provozuje v Plzni Domov sv. Alžběty, který jsme navštívili. Skutečně příkladný vztah k seniorům a s ředitelem Jiřím Lodrem jsme debatovali hlavně o dofinancování sociálních služeb a aktuálním dopadu dramaticky rostoucích cen. Je naším úkolem, abychom nenechali sociální služby padnout.

Nakonec jsme se přesunuli na návštěvu společnosti Škoda JS, která díky unikátnímu know-how je klíčovou servisní společnosti pro naše jaderné elektrárny. S ředitelem Karlem Bednářem a členem představenstva Milošem Mosteckým jsme nejen navštívili výrobní haly, ale debatovali i o dopadech války na Ukrajině a dalších výzvách. Jinak vidět technologii výroby jaderných zařízení na vlastní oči stojí za to.

Leave a Reply