Koridory solidarity musí být efektivní. Ministr zemědělství Marek Výborný jednal se svým polským protějškem v Katovicích

O koridorech solidarity pro ukrajinské obilí, současné situaci na unijním trhu, rostoucím dovozu z Ukrajiny i o plánech španělského předsednictví EU ve čtvrtek 20. června v Katovicích jednal ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) s ministrem zemědělství a rozvoje venkova Polské republiky Robertem Telusem. Česko-polské mezivládní konzultace jsou důležitou součástí spolupráce se sousedními zeměmi.

„S polským kolegou jsme jednali především o vývozu obilí z Ukrajiny. Je důležité, aby koridory solidarity, přes které se zemědělské komodity vyváží, fungovaly v celé Evropské unii efektivně a ochránily tak naše zemědělce a potravináře. Pokud se nepodaří znovu otevřít černomořské přístavy pro vývoz obilí loděmi, budou mít koridory ještě zásadnější roli. Česká republika je v obilí plně soběstačná, na obilí z Ukrajiny je však závislá řada zemí třetího světa a je zásadní, aby se nám podařilo dopravit obiloviny z Ukrajiny do přístavů v západní a severní Evropě a odtud následně loděmi do cílových zemí,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný.

Válka na Ukrajině dopadá i na evropské zemědělce, vzrostly ceny vstupů a zvyšuje se dovoz zboží z Ukrajiny do EU, například obilí nebo drůbežího masa (toto téma řešil ministr Výborný už v pondělí se slovenským ministrem zemědělství Jozefem Bírešem). Český a polský ministr se v Katovicích shodli na dobré spolupráci v rámci zemí Visegrádské čtyřky, které ČR nyní předsedá. Také v rámci tohoto uskupení se chce ČR věnovat zejména situaci na trzích v souvislosti s válkou na Ukrajině a oblasti lesnictví.

Marek Výborný a Robert Telus jednali také o prioritách španělského předsednictví EU, které se chce zabývat například omezením používání pesticidů, zvyšováním pohody zvířat nebo využíváním nových biotechnologií v zemědělství.

„Samozřejmě souhlasíme se snižováním rizik a dopadů používání prostředků na ochranu rostlin na lidské zdraví a životní prostředí, zejména kolem vodních zdrojů a v blízkosti lidských obydlí. Důležité je pro nás ale hlavně férové nastavení snížení spotřeby pro jednotlivé členské státy. Zkrátka, když se stanovují konkrétní cíle, je potřeba zohlednit specifické podmínky členského státu,“ řekl ministr zemědělství Výborný.

EU by měla brzy zveřejnit nová pravidla pro welfare zvířat. Při jejich přípravě jsme apelovali na nalezení kompromisu mezi zlepšením podmínek, udržení stabilní zemědělské produkce a zachováním konkurenceschopnosti českých i evropských chovatelů. Je nezbytné počítat s dostatečně dlouhým přechodným obdobím, aby byl umožněn plynulý přechod na nové technologie.

„Budu apelovat na dostatečnou finanční podporu pro zemědělce, aby zlepšení životních podmínek zvířat bylo co nejefektivnější. Česká republika již uzákonila například zákaz chovu kožešinových zvířat nebo zákaz klecového chovu u nosnic od roku 2027. Proto dobře víme, že je nutné zemědělce při těchto změnách podpořit,“ uvedl ministr Výborný.

Leave a Reply