Čeští zemědělci získají přes 160 milionů korun z krizové rezervy EU, podpora pomůže zemědělcům z postižených odvětví

Z třetího evropského balíčku mimořádné finanční podpory pro zemědělství získá Česká republika 6,86 milionu EUR, tedy v přepočtu více než 163 milionů korun. Rozdělení pomoci mezi členské státy Evropské unie definitivně odhlasoval evropský Výbor pro SOT (polní plodiny a olivový olej). Pomoc je určená pro zemědělce, které postihly vysoké ceny vstupů nebo povodně či sucho.

„Jsem rád, že se podařilo definitivně schválit pomoc zemědělcům ve všech zemích EU. Poslední rok je pro řadu z nich velmi náročný, v některých státech postihly zemědělce ničivé záplavy nebo výrazné sucho, na jiné zase dramaticky dopadly rostoucí ceny vstupů, jako jsou energie nebo hnojiva. Česká republika několik měsíců bojovala za to, aby Evropská komise proto rozhodla o uvolnění mimořádných prostředků na pomoc evropským zemědělcům. Jsem proto rád, že dnes byla definitivně schválená konkrétní pomoc pro jednotlivé státy,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

O tom, které sektory Česká republika podpoří, chce mít ministr Výborný jasno během několika dalších dní. Evropská komise v pravidlech umožnila dostatečnou flexibilitu, aby jednotlivé země samy rozhodly o tom, kam podporu zacílí. V České republice může jít například o sektor ovoce, zeleniny nebo pěstování chmele.

„Vždy se rozhoduji na základě dat, proto nyní pracujeme na detailním rozboru situace v jednotlivých sektorech zemědělství. Podle toho se také rozhodneme, zda vstoupíme v jednání s Ministerstvem financí o možném navýšení podpory z národního rozpočtu, pravidla Evropské komise umožňují navýšení až o 200 procent,“ uvedl ministr Výborný.

Evropská komise již letos uvolnila dva balíčky finanční podpory, které byly určené na kompenzaci obtížné situace v pěti členských státech u hranic s Ukrajinou. Ty se potýkaly se zvýšenými dovozy některých zemědělských komodit z Ukrajiny, které tak způsobovaly narušení na vnitřním trhu. Třetí balíček pomoci ve výši 330 milionů EUR, který byl dnes definitivně schválen, je určen pro zbývajících 22 států EU.

Leave a Reply