Ministři zemědělství Česka a Slovenska Marek Výborný a Jozef Bíreš jednali o dovozu drůbežího masa z Ukrajiny. Slovensko ujistilo, že kontroly jsou přísné

Dovozy z Ukrajiny, takzvané solidarity lanes pro vývoz obilí z Ukrajiny a aktuální legislativa Evropské unie týkající se například osiva, pesticidů a welfare. To byla témata jednání ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) a slovenského ministra zemědělství a rozvoje venkova Jozefa Bíreše. Sešli se v Horní Lidči na Vsetínsku, v česko-slovenském pomezí v pondělí 17. července.

Ministři diskutovali o situaci na trzích v souvislosti s invazí Ruska na Ukrajinu. Marek Výborný připomněl, že Česko Ukrajinu velmi podporuje a v rámci liberalizace obchodu se i zasazovalo o prodloužení bezcelních dovozů do Evropské unie.

„Nicméně v poslední době se často objevují informace, že náš trh zaplavuje levné drůbeží maso z Ukrajiny a že nesplňuje požadavky legislativy Unie. Proto jsme s kolegou Jozefem Bírešem hovořili o zvýšeném dovozu tohoto masa ze Slovenska k nám, který za letošních prvních pět měsíců vzrostl zhruba na trojnásobek dovozů za stejné období loňského roku. Řešili jsme informace našich producentů, z nichž vyplývá, že roste dovoz drůbežího masa z Ukrajiny na Slovensko, které je poté přebaleno a uváděno na trh EU pod hlavičkou Slovenska. Pan ministr mě ubezpečil, že Slovensko už před rokem zpřísnilo kontroly dovozů z Ukrajiny, a to nejen obilovin, olejů nebo medů, ale právě i drůbežího masa,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný.

Ministr Jozef Bíreš také detailně české straně popsal mechanismus kontrol a opatření na Slovensku. Celní úřady na Slovensku hlásí tamní veterinární správě každou zásilku masa z Ukrajiny, ta je pak na trh uvolněna až ve chvíli, kdy je veterinárně zkontrolována. Slovenský ministr rovněž uvedl, že zvýšené množství dovozů dozorové orgány výrazně zatěžuje, Slovensko proto posílilo veterinární dozor o další pracovníky.

Tématem rozhovorů byly i tzv. solidarity lanes. Ministři se shodli, že zvláště s přihlédnutím k nejistému prodloužení černomořských dohod po dnešním dni ze strany Ruska je třeba zajistit efektivní fungování tras pro dopravu zboží co nejrychleji do evropských přístavů.

„Uvědomujeme si význam obilného černomořského koridoru pro Evropu i svět. Věříme, stejně jako jistě další evropské země, že se podaří OSN a Turecku vyjednat jeho další prodloužení tak, aby pokrylo období nastávající sklizně,“ uvedl ministr Výborný.

Marek Výborný a Jozef Bíreš jednali také o prioritách španělského předsednictví, během kterého se budou členské státy věnovat novému legislativnímu balíčku Evropské komise k udržitelnému využívání přírodních zdrojů.

„Pokud jde o část balíčku týkající se používání prostředků na ochranu rostlin, samozřejmě souhlasíme se snižováním rizik a dopadů jejich používání na lidské zdraví a životní prostředí, zejména kolem vodních zdrojů a v blízkosti lidských obydlí. Prosazujeme hlavně férové nastavení snížení spotřeby pro jednotlivé členské státy. Zkrátka, když se stanovují konkrétní cíle, je potřeba zohlednit specifické podmínky členského státu již dosaženou úroveň pokroku,“ řekl ministr zemědělství Výborný.

V souvislosti s očekávaným zveřejněním revize pravidel pro welfare zvířat se oba představitelé věnovali také této oblasti. Ministr Marek Výborný připomněl, že Česká republika již uzákonila například zákaz chovu kožešinových zvířat nebo zákaz klecového chovu u nosnic, který nabude účinnosti od roku 2027.

„Je ale třeba, aby stejně postupoval i zbytek EU, proto budu na celoevropské úrovni prosazovat ukončení klecových chovů nosnic v celé Unii nejpozději od roku 2030. A samozřejmě plně souhlasím i s dalším postupným zlepšováním podmínek welfare. Je ale důležité přijímat veškeré změny rozumně a postupně s ohledem na aktuální situaci v zemědělství a s dostatečně dlouhým přechodným obdobím tak, aby nedošlo k narušení dodavatelských řetězců,“ uvedl ministr Výborný.

Vzhledem k tomu, že 1. července převzalo Česko od Slovenska předsednictví ve Visegrádské skupině, ministr zemědělství Marek Výborný zmínil, že se při něm ČR zaměří na diskuse k aktuálním tématům jako třeba situaci na trzích v souvislosti s invazí Ruska na Ukrajinu nebo oblast lesnictví v souvislosti s Novou strategií EU pro lesy do roku 2030.

Leave a Reply