AMAVET – MÍSTO, KDE SE ŠLECHTÍ TALENTY ČESKÉ VĚDY

Ve středu 16. března jsem přijal pozvání na slavnostní zahájení Festivalu vědy a techniky pro děti a mládež AMAVET v Pardubickém kraji. Přes 70 prezentovaných projektů žáků ZŠ a SŠ bylo ukázkou, že na našich školách máme nadané žáky, kteří pod vedením svých učitelů (a díky jim za to), dokáží neuvěřitelné věci. A to jak na poli přírodních a technických věd, tak i na poli humanitním.

Právě u jednoho takového mi jeho autorka, žákyně ZŠ, ukazovala pracovní list pro své spolužáky (byl to projekt na pomezí dějepisu a literatury), který za dva dny přeložili do ukrajinštiny. Pro své nové spolužáky, které k nim do školy nastoupili po invazi ruských vojsk na Ukrajinu. Hluboce smekám…

A věda a inovace, to jsou cesty pro naši konkurenceschopnost do budoucna! Děkuji AMAVETu, Pardubickému kraji, Univerzitě Pardubice, ale i řadě firem, kteří festival i jeho projekty na školách podporují.

Asociace pro mládež, vědu a techniku AMAVET, z. s. je spolek dětí, mládeže a dospělých, jehož cílem je vytváření a rozvíjení zájmu dětí a mládeže o vědu a techniku v České republice. Asociace byla založena 4. ledna 1990 se sídlem v Praze.

Leave a Reply