Den národního vzdoru a Den odchodu okupačních vojsk – Dva nové významné dny našeho kalendáře

Poslanecká sněmovna 2. března schválila senátní novelu zákona, která rozšiřuje počet významných dnů v roce o dva nové. Jde o Den národního vzdoru (27. května) a Den odchodu okupačních vojsk (25. června). Za senátní novelou zákona stojí náš lidovecký senátor Lumír Kantor.

Projednání se uskutečnilo ve složité mezinárodněpolitické situaci, kdy Rusko opět útočí a okupuje Ukrajinu. „Významný Den odchodu okupačních vojsk bude každý rok připomínkou naděje lidí při odjezdu okupantů. Ale je za ním i hluboký smutek z poroby a ponížení. Nesmíme na to zapomínat i v těchto dnech, kdy jeden nepříčetný jedinec ovládá chod dějin nejen Evropy. Jsem rád, že můj senátní návrh zákon podpořilo svým podpisem 46 členů horní komory,“ kvitoval senátor Lumír Kantor (za KDU-ČSL), který stojí za senátní novelou zákona. 

 Den národního vzdoru bude připomínán 27. května. Toho dne byl totiž v roce 1942 proveden útok československého odboje v čele s vojáky Janem Kubišem a Jozefem Gabčíkem na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Tento hrdinský čin, od něhož letos uplyne rovných 80 let, měl dalekosáhlé zahraničně-politické důsledky a pomohl k oduznání mnichovské dohody.

 „Dnešním rozhodnutím splácíme historický dluh vůči našim předkům. Den odchodu okupačních vojsk si zejména ve světle aktuální neospravedlnitelné okupace Ukrajiny zaslouží připomínat jako memento. Den národního vzdoru nás pak upomíná, že proti zlu a bezpráví je někdy zapotřebí vystupovat i se zbraní v ruce,“ uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová.

 Den odchodu okupačních vojsk bude nově 25. června. Sovětští vojáci odcházeli z tehdejšího Československa v posledních červnových dnech roku 1991, a to na základě smlouvy mezi oběma zeměmi o odsunu okupačních vojsk. Návrh památného dne vznikl jako senátní návrh a Lumír Kantor k tématu uspořádal i odborný seminář.

Úprava zákona, která byla schválena již v prvním čtení, nabyde účinnosti 1. dubna letošního roku. Celkový počet významných dnů z hlediska české státnosti, dějin a národního sebeurčení se tak zvýší na 17. Na rozdíl od státních a ostatních svátku nejsou významné dny dobou pracovního klidu.

Leave a Reply