24. únor 2022 = Černý den novodobé historie!

Celá Evropa se 24. února probudila do války na svém území. Došlo k vpádu a útoku ruských vojenských sil na svrchované a svobodné území Ukrajiny. Proti takovémuto bezprecedentnímu činu v novodobých dějinách Evropy musíme ostře protestovat.

Já i celé předsednictvo KDU-ČSL ostře odsuzujeme vpád ruských vojsk na svrchované území Ukrajiny, který je v rozporu s mezinárodním právem. Vyjadřujeme podporu a plnou solidaritu ukrajinskému národu a představitelům ukrajinské vlády. Plně podporujeme veškeré kroky Evropské unie a NATO vůči Rusku včetně ekonomických sankcí. Česká republika musí dále posílit obranyschopnost východního křídla NATO.

Dále předsednictvo KDU-ČSL podporuje snahu prezidenta Ukrajiny Zelenského v odhodlání stát se členskou zemí EU a zároveň vyzývá své členy vlády, europoslance a členy Parlamentu ČR zvolené za KDU-ČSL, aby budoucí kroky k procesu přijetí Ukrajiny do EU aktivně podporovali, a to i na úrovni EPP. Apelujeme na urychlené přijetí Ukrajiny mezi kandidátské země pro vstup do EU.

Předsednictvo KDU-ČSL zároveň konstatuje, že Rusko tím, že vystavuje bombardování civilní obyvatelstvo, páchá válečné zločiny v podobě zasahování civilních cílů. Vyjadřujeme solidaritu s trpící Ukrajinou.

Rád bych také upozornil, že ruskou agresi odsoudila také drtivá většina zemí světa rezolucí Valného shromáždění OSN, v níž státy ostře odsoudily ruskou invazi na Ukrajinu a vyzvaly Moskvu k okamžitému ukončení bojů a stažení svých vojsk.

Jsme v modlitbách s ukrajinským lidem!

Leave a Reply