Sněmovna v pátek 18. února schválila v prvním čtení návrh státního rozpočtu pro rok 2022

Deficit rozpočtu navrženého vládou Petra Fialy pro rok 2022 bude téměř o 100 miliard nižší, než navrhla vláda Andreje Babiše. Jsem rád, že nastal konec nezodpovědné rozpočtové politiky. Kdybych měl charakterizovat rozpočet naší vlády jednou větou, tak by zněla: „Zodpovědné protiinflační vládnutí bez zvyšování daní.“

I přes to, že jsme nemohli připravit kompletně vlastní návrh státního rozpočtu a museli jsme vyjít z připraveného návrhu vlády minulé, se nám podařilo splnit to, co jsme slíbili našim voličům a to, že budeme hospodařit zodpovědně a nebudeme nadále prohlubovat schodky státního rozpočtu. Budeme se snažit hledat úspory, ale nikoli úspory na straně občanů, ale na straně státu. My chceme štíhlý stát.

Podařilo se nám mimo jiné zajistit navýšení výdajů pro financování sociálních služeb. Navýšení platů učitelů, které garantujeme tak, aby se dlouhodobě držely na slíbených 130 % hrubé průměrné mzdy a učitelé nám tak neodcházeli ze školství. Dále mohou se spravedlivým navýšením platů a to o 6 % počítat lékaři a zdravotníci. O 700 Kč pak navyšujeme platy policistů, hasičů a vojáků. Toto jsou ty největší priority, které jsme slíbili dodržet a také jsme je dodrželi, a to i přes to, že jsme museli snížit deficit rozpočtu navrženého minulou vládou.

Díky dodatečným příjmům ve výši 62,2 mld. korun zvládneme i dodatečné výdaje 21 miliard korun na mimořádnou valorizaci důchodů, 3 miliardy na covidové kompenzace, 3 miliardy jako příspěvek na bydlení apod.

Rozpočet nyní ještě čeká 2. a 3. čtení. Pevně věřím, že bude schválen a vláda dle něj bude moci rozpočtově zodpovědně vládnou tak, jak jsme slíbili.

Leave a Reply