Oficiální návštěva české delegace do Jižní Koreje a na Tchaj-wan

Měl jsem tu čest být jako předseda sněmovního klubu KDU-ČSL v druhé polovině března součástí jedné z největších delegací ČR v Jižní Koreji a Tchaj-wanu. Takto velkou zahraniční cestu jsem nikdy neabsolvoval a musím přiznat, že s ohledem na velmi nabitý program to opravdu bylo velmi náročné. A to vyčerpání po návratu bylo enormní. Jsem ale rád, že tato cesta byla mimořádné úspěšná.

V Jižní Koreji se podařilo dojednat dodávky antibiotik. Již letos na podzim před sezónou respiračních onemocnění, by měly dorazit první dodávky do ČR. Je to další krok ke snížení závislosti na dodávkách z Číny.

Dalšími tématy jednání nejen nás politiků, ale zvláště početné podnikatelské delegace byla spolupráce v oblasti energetiky, moderních vodíkových technologií či bezpečnostní spolupráce, která je pro Koreu tak důležitá.

Druhá část cesty na Tchaj-wan byla neméně důležitá. Na každém kroku jsme vnímali, jak příznivě vnímají naši tchajwanští přátelé podporu zachování svobody a demokracie, nám společných hodnot, v jejich zemi. Takoví přátelé musí držet při sobě. I o tom hovoří na závěr podepsaná dohoda o spolupráci naší Poslanecké sněmovny a jejich Legislativního dvora.

Mám velkou radost z úspěšných jednání velké podnikatelské delegace. Svědčí o tom podpis asi patnácti memorand k různým projektům z mnoha oblastí. V technologiích polovodičů, v čipech a mnohém dalším jsou Tchajwanci světovými lídry. Pevně doufám, že tato spolupráce bude mít brzy i konkrétní výsledky. S mnoha podnikali jsem během cesty osobně mluvil. Bylo zřejmé, že právě i politická podpora jim může výrazně otevírat dveře a urychlovat spolupráci a nastartované projekty.

Samozřejmě jsme absolvovali celou řadu dalších jednání. Důležitá byla ta o spolupráci v oblasti školství, vědy a výzkumu. Memorandum podepsali např. zástupci Karlovi univerzity. Dále byla podstatná jednání v oblasti kyberbezpečnosti. Nebo například na půdě Národního palácového muzea se podařilo společně s vedením Národního muzea domluvit výstavu z jeho nádherných sbírek v Praze. Těšit se budeme moci snad na jaře 2025.

Byla to pro mě osobně velká zkušenost. Přiznám se, že jsem nepotkal na světě milejší a vřelejší národ, než jsou Tchajwanci. Jejich pohostinnost byla skutečně neuvěřitelná. Je to krásná země a stojí za to ji vidět. Od léta se tam dostanete s tchajwanskými China Airlines přímo z Prahy. I to je jeden z výsledků naší mise.

Leave a Reply