Hudební léto v Heřmanově Městci s jubilujícím Václavem Hudečkem

Uprostřed léta se do své druhé poloviny přehoupl XVIII. ročník festivalu „Hudební léto v kostele sv. Bartoloměje“ v Heřmanově Městci, který je od roku 2020 zařazen do skupiny významných kulturních a společenských akcí „Tvář Pardubického kraje“. V neděli 24. srpna vystoupila v jeho rámci i legenda houslového umění Václav Hudeček. Společně s Lukášem Klánským uvedli před zcela zaplněným kostelem sv. Bartoloměje skladby Antonína Dvořáka, Ludwiga van Berethovena nebo ve světové premiéře Meditaci na motivy seriálu O ztracené lásce od Jiřího Kabáta. Ten je shodou okolností nejen ředitelem ZUŠ v pardubických Polabinách, ale i dramaturgem celého festivalu. A skladbu napsal právě na přání Václava Hudečka. 

V rámci koncertu byly také připomenuty nedávné 70. narozeniny Václava Hudečka. „Václav Hudeček, ač nepochází z našeho kraje, tak má k němu díky houslím velmi blízko. Cením si toho a vždy se velmi těším na jeho projekty ať již se souborem Barocco sempre giovane nebo s Komorní filharmonií Pardubice. Chtěl bych mu popřát hodně radosti z krásné hudby, pozorné posluchače a příjemné návraty do našeho kraje,“ uvedl v rámci závěrečného blahopřání náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek. Ten společně s Pavlem Janošem předali mistrovi Hudečkovi velký perníkový dort jako přání a poděkování od Pardubického kraje.

„Máme velkou radost, že festival stále přitahuje pozornost posluchačů, dnešní koncert je toho důkazem. Chtěl bych nyní pozvat na další z koncertů, který bude tradičním „hudebním výletem“. V neděli 7. srpna od 17 hodin v amfiteátru zámeckého parku vystoupí zpěvák Dan Barta a Ilustratosphere. I tento koncert v přírodním prostředí bude neopakovatelným zážitkem, tak každého zveme,“ uvedl za organizátory Marek Výborný. 

Leave a Reply