Kandidát na šéfa lidovců Výborný: Antibabiš ani Antizeman nefungují

Lidovecký poslanec Marek Výborný bude v pátek na sjezdu KDU-ČSL v Brně kandidovat na předsedu strany. Dlouhodobě nízké preference lidovců chce zvednout hlavně pozitivní politikou, protože pochopil, že pouhým vymezováním se proti Andreji Babišovi či Miloši Zemanovi nelze ničeho dosáhnout.

Lidovci se pohybují kolem pěti procent, jaký recept nabízíte, abyste to zvrátil?

Jsem přesvědčen, že máme na víc, potenciál máme okolo deseti procent. Odvozuji to podle poslední prezidentské volby, kde konzervativní kandidát Pavel Fischer dokázal oslovit deset procent voličů. Průnik jeho voličů a voličů KDU-ČSL může být značný. Jde jen o to, abychom dokázali prezentovat náš program a byli tou slušnou konzervativní stranou.

Jak chcete voliče zaujmout?

Musíme být srozumitelní a nabízet ve Sněmovně konkrétní plány, např. teď navrhujeme novelu týkající se zvýšení vdoveckých důchodů a také novelu, která při výpočtu důchodů zohledňuje i to, kolik dětí člověk vychoval.
Druhým receptem je spojit, jako jsme to udělali teď v evropských volbách, konzervativní část politického hřiště. Na naši kandidátku jsme pozvali např. lidi z Konzervativní strany či z Koruny České. Musíme příští rok naše preference zvednout, protože nechci stát v čele strany, která každý měsíc bude sledovat, zda preference jsou 4,9 nebo 5,1 procenta.

Co spojení se STAN, nebo jste se dostatečně spálili a už do toho nepůjdete?

Pokus s hnutím STAN ukázal, že spojování konzervativních a liberálních proudů má své limity a že to řadu voličů může naopak odradit. To jsme si už vyzkoušeli.

Proč se současnému vedení nepodařilo zvýšit zájem voličů o lidovou stranu?

Zlomem byl rozpad koalice se STAN. Ale určitě nejde říci, že se nedařilo. Průzkumy nám jasně ukázaly, že nám přibyli mladší voliči ve městech.
Přišli jsme ale o část seniorů, která logicky přivítala populistickou politiku Andreje Babiše, a proto musíme napnout své síly i tam.

Dalším tématem, kterému se dlouhodobě věnuji a je důležité pro spoustu lidí, jsou exekuce a oddlužování. Musíme se soustředit na svoje voliče, kteří vědí, že svoboda je spojena s odpovědností, že solidarita není slabost, že se nemá lhát a krást. Musíme se věnovat našim lidoveckým tématům, nejde jen o rodinu, ale také o investice do vzdělávání, jinak budeme mít velký problém.

Jak chcete získat voliče, kteří vám odešli k Babišovi?

Skrze konkrétní kroky ve Sněmovně nebo v Senátu. Ač jsme v opozici a je nás málo, budeme navrhovat opatření ve prospěch rodin nebo seniorů.

Kritizovat vládu nebo upozorňovat na Babišův střet zájmů už nebudete?

Dlouhodobě tvrdím, že žádná antipolitika – Antibabiš nebo Antizeman – v Česku nefunguje a fungovat nebude.

Kdo je pro vás přijatelný do případné vládní koalice?

Nepřípustní jsou extremisté – komunisté a SPD. Samozřejmě trvá, že do vlády nepůjdeme s trestně stíhanou osobou.

A kdyby Babiš už nebyl stíhaný?

Dokážu si představit lec­­cos.

Ve vysoké politici nejste dlouho, proč kandidujete na šéfa?

Řada lidí ve straně mě k tomu vyzvala právě proto, že nejsem zatížen politickou historií a že bych mohl být novou energií a novou tváří.

Váš otec Miloslav býval významný lidovecký politik, radil jste se s ním?

Bavíme se o politice, ale není to můj přítel na telefonu. On je pro mě vzor, že lze dělat politiku věcně, slušně a poctivě.

Vydrželi byste v opozici i druhé období?

Vůbec si nepřipouštím, že v příští vládě nebudeme, a já jako předseda pro to udělám vše. Koaliční potenciál máme. Abychom splnili náš program, budeme usilovat o ministerstva práce a sociálních věcí i resort školství.

Autor: Oldřich Danda
Zdroj: Novinky.cz

Leave a Reply