Jdu do toho, potřebujeme novou dynamiku, oznámil Výborný kandidaturu na šéfa KDU-ČSL

Lidovecký poslanec Marek Výborný bude na březnovém sjezdu strany kandidovat na předsedu strany. Je už tak druhým kandidátem po šéfovi poslaneckého klubu Janu Bartoškovi. Nynější předseda Pavel Bělobrádek už funkci obhajovat nechce.

Přestože lidovec Marek Výborný není ve vysoké politice dlouho, v úterý dopoledne ukázal, že mu rozhodně nechybí sebevědomí. Politik, který je poslancem teprve od loňského října, oznámil, že se bude v březnu příštího roku ucházet o post předsedy strany, kde končí Pavel Bělobrádek.

Když Výborný svou kandidaturu oznamoval, začal nejdříve zeširoka. Vysvětloval, jak bude strana slavit příští rok 100 let, zmiňoval zakladatele kněze a politika Jana Šrámka, stejně jako dalšího dřívějšího předsedu Josefa Luxe a současného předsedu Bělobrádka. Přitom mluvil o tom, že jejich následovníci mají rozhodně na co navazovat. Až potom zmínil sebe.

„S pokorou a odpovědností říkám, že jsem po nějakých poměrně širokých debatách připraven kandidovat na předsedu KDU-ČSL na březnovém sjezdu v Brně. Je to věc, která nevznikla ze dne na den, v tuto chvíli můžu říci, že mám podporu své místní organizace v Heřmanově Městci, mám podporu okresního výboru v Chrudimi i podporu krajského výboru mého Pardubického kraje. To je pro mě věc klíčová a důležitá, protože tam jsem doma, tam jsem vyrostl a byl aktivní v komunální politice,“ říkal první slova Marek Výborný a zmiňoval se také o podpoře své manželky a dalších členů rodiny.

Pokud jde o jeho představy ohledně budoucnosti KDU-ČSL, Výborný stejně jako jiní politici této strany mluvil nejdříve a nejvíce o velmi důležité podpoře rodin v České republice a také o proevropském směřování země. „Klíčovým tématem by pro nás měla být nadále rodina. Jednoznačně musíme zůstat proevropskou stranou, ovšem s kritickým přístupem, že ne vše, co se v EU přijímá, je správné,“ podotkl.

Hodně se ale zmiňoval také o stranické politice, několikrát opakoval, že strana musí ještě více oslovil různé osobnosti a být s nimi dlouhodobě v kontaktu. „Strana potřebuje novou dynamiku. Chci, abychom byli strana, která ve svých názorech nijak neotáčí. Jsem člověk konsenzu, musíme mluvit s lidmi, jako je Jiří Čunek, kterého nemůžeme ostrakizovat, stejně jako se musíme bavit například s osobnostmi z Prahy,“ uvedl ke své kandidatuře.

„Musíme se vrátit k tomu, co říkal Josef Lux, tedy k rozkročenosti strany. Na naše stranické jádro musíme nabalovat zajímavé osobnosti, příkladem nám v tomto může být senátorský klub,“ doplnil svou vizi.

Výborný se stejně jako další lidovečtí politici staví proti přijetí takzvané Istanbulské úmluvy proti násilí na ženách. „Jakékoliv násilí na ženách, mužích či dětech je ale odsouzeníhodné,“ dodal.

Dvaačtyřicetiletý Výborný je členem KDU-ČSL od roku 2005, ve sněmovně zasedá od loňska, kdy byl zvolen za Pardubický kraj. Jeho otcem je někdejší lidovecký ministr obrany Miloslav Výborný, který po angažmá v politice působil jako soudce Ústavního soudu.

Kandidaturu na předsedu KDU-ČSL už oznámil nynější místopředseda strany a šéf poslaneckého klubu Jan Bartošek. První místopředseda lidovců Marian Jurečka kandidaturu zvažuje, rozhodnout se chce do konce listopadu. Spekuluje se i o možné kandidatuře senátora a zlínského hejtmana Jiřího Čunka, který se o předsednictví utkal s Bělobrádkem i na sjezdu v roce 2017.

Bělobrádek na říjnové celostátní konferenci lidovců oznámil, že už nebude opětovně kandidovat na předsedu. Brzkým oznámením svého záměru chtěl poskytnout kandidátům čas, aby se představili členské základně a prezentovali svou vizi směřování strany. Svých možných nástupců vidí několik, o jménech nechtěl spekulovat. Nehodlá ani žádného kandidáta osobně podpořit.

Autor: Radek Bartoníček
Zdroj: Aktuálně.cz

Leave a Reply