Lidovci dnes zachránili komunální politiku, některá data o majetku starostů nebo radních nebudou veřejná

Poslanecká sněmovna dnes rozhodla, že údaje o movitém majetku komunálních politiků a jejich závazcích budou neveřejná. Lidovcům se tak podařilo prosadit změnu zákona o střetu zájmů, na které rok pracovali. U politiků v malých obcích, kteří za svou funkci nepobírají plat, budou veřejné jen údaje o nemovitostech a funkcích ve firmách.

„Řada zkušených starostů, místostarostů a radních už nemusí zvažovat to, jestli budou chtít ve svém mandátu pokračovat i po letošních komunálních volbách. V rámci zákona o střetu zájmů se nám pro ně podařilo prosadit dobré podmínky. Zvlášť pro ty, jejichž funkce není placená. Tito politici sice pořád musí uvádět majetková přiznání, veřejné ale budou jen informace o funkcích ve firmách nebo nemovitostech,“ okomentoval poslanec KDU-ČSL Marek Výborný. Dodal, že informace nemovitostech si už nyní může kdokoliv dohledat v katastru.

V rámci změn zákona se KDU-ČSL podařilo rozdělit politiky do tří skupin. U vrcholných politiků, krajských zastupitelů i hejtmanů se situace nemění – údaje o jejich majetku budou stále přístupné veřejnosti bez žádosti. Dalšími skupinami jsou komunální politici. Nová pravidla se mimo jiné týkají těch, kteří nepobírají za svoji funkci plat, tedy jsou takzvaně neuvolnění. „KDU-ČSL napravila to, že v jedné skupině politiků byli například ministři i radní z malých obcí, kteří za svou funkci neberou žádné peníze. To nám přišlo opravdu nespravedlivé,“ uzavřel Výborný.

Leave a Reply