Navštívil jsem obec Veliny

Poslanec za Pardubický kraj Marek Výborný navštívil v rámci poslaneckého dne obec Veliny, která se nachází na kraji okresu Pardubice mezi Holicemi a Borohrádkem.

Na obecním úřadu přivítal pana poslance v doprovodu Františka Jelínka starosta obce Petr Krejcar. Poté se uskutečnila velmi zajímavá prohlídka souboru historických staveb – roubeného kostela sv. Mikuláše se zvonicí a márnicí, který je chráněn jako kulturní památka. „Měli jsme možnost vstoupit do kostela i na zvonici, vidět historické zvony a také zvláštní předmět, tzv. morovou rakev. Velmi se nám líbilo upravené okolí souboru staveb v centru obce a nástin jeho dalšího rozvoje pro volnočasové aktivity občanů,“ ocenil aktivity obce Marek Výborný.

Následovala prohlídka kulturně-sportovního areálu. Zde proběhla diskuze nad aktuálními problémy komunální i celostátní politiky. Pan poslanec hovořil o projednávaném návrhu novely zákona o střetu zájmů, což většinu zastupitelů, především starostů, místostarostů a radních, velmi zajímá. Dalším tématem byla aplikace Nařízení EU GDPR týkající se ochrany osobních dat, která vstoupí v platnost v květnu tohoto roku. Petr Krejcar hovořil o dalších plánech na zvelebení obce.

V obci žije necelých 480 obyvatel, historicky je doložena od roku 1366. Veliny jsou součástí Dobrovolného svazku obcí Holicka. V budově obecního úřadu sídlí i mateřská školka a hned vedle se nachází hasičská zbrojnice. Centrum obce je pěkně upravené. Je patrné, že kde se starosta (a zastupitelé) stará, tak obec plní kvalitně své poslání.

Leave a Reply