Tisková zpráva k novele o střetu zájmů

„Na podzim tohoto roku se budou konat komunální volby. A již dnes mám signály, že řada komunálních politiků s ohledem na dnes platný zákon o střetu zájmů nebude již dále kandidovat“, říká poslanec PČR Marek Výborný. To je jeden z důvodů připravil novelu zákona č. 159/2006 Sb., o střetu zájmů. V úterý 9. ledna k celé problematice uspořádal na půdě Poslanecké sněmovny pracovní kulatý stůl. „Toto diskusní setkání jsem inicioval proto, abychom společně s kolegy poslanci, senátory, starosty, zástupci Svazu měst a obcí ČR, Sdružení místních samospráv, Ministerstva spravedlnosti, neziskové organizace Rekonstrukce státu a mnohými dalšími účastníky napříč celým politickým spektrem diskutovali problematiku navrhované právní úpravy tohoto zákona, který klade stejné povinnosti na veřejné funkcionáře, kteří se politikou živí, i na ty, kteří pracují ve prospěch svých obcí a spoluobčanů při svém zaměstnání, po večerech, na úkor rodiny a svých koníčků. Domnívám se, že tato disproporce ohrožuje celou komunální sféru. Z 6 258 obcí jich u nás je 89% do 2.000 obyvatel a 77% do 1.000 obyvatel. Většina starostů, místostarostů a radních působí dnes ve svých funkcích jako neuvolnění a my musíme zajistit to, aby tito zkušení komunální politici pod tlakem majetkových i příjmových přiznání, která jsou dnes volně přístupná veřejnosti, byli ochotní ve své službě a práci pro obce pokračovat“, říká poslanec Marek Výborný.

Kulatého stolu se jako hosté zúčastnili náměstci ministra spravedlnosti Michal Franěk a Jeroným Tejc, předseda senátorského klubu KDU-ČSL a nezávislých Petr Šilar, hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, výkonný ředitel Svazu měst a obcí ČR a starosta Velkého Oseku Pavel Drahovzal, starostové a primátoři řady obcí a měst ČR. Zazněla tak řada přímých zkušeností z komunální sféry. Podrobně o celé problematice hovořili starosta Dolní Čermné Petr Helekal a manažerka Dobrovolného svazku obcí Mikroregion Severo-Lanškrounsko Lenka Bártlová. Právě oni jsou iniciátory prohlášení na změnu zákona, ke kterému se připojilo již více než 2500 obcí.

„Vzhledem k blížícím se volbám jsme z řady připravených podob novely zákona zvolili tu, která bude mít největší šanci na nalezení konsensu na půdě Poslanecké sněmovny. Chceme z povinnosti podávání přiznání o majetku, příjmech a závazcích vyjmout právě neuvolněné politiky. V žádném případě nechceme snižovat transparentnost veřejného prostoru. Na malých obcích, kde si lidé „vidí do talíře“, je veřejná kontrola zajištěna a současně všechna klíčová rozhodnutí o nakládání s finančními prostředky přísluší celému zastupitelstvu. V diskusi o podobě přístupnosti do registru oznámení pokračujme a hledejme i zde rozumná řešení“, dodává poslanec Marek Výborný.

Do rozsáhlé diskuse se zapojili i zástupci organizace Rekonstrukce státu, kteří upozorňovali na možná úskalí a ohrožení transparentnosti. Přesto i oni deklarovali zájem o celé věci dále diskutovat a neohrožovat fungování obcí a měst. „Věřím, že i po aktuálním negativním stanovisku vlády k návrhu novely zákona se podaří přesvědčit poslance napříč sněmovnou o smysluplnosti této úpravy, která zabrání tomu, abychom ztratili zkušené starosty a komunální politiky, kteří zvažují, že již nebudou v komunálních volbách kandidovat“, uzavírá poslanec Marek Výborný.

Leave a Reply